Hikayemiz Birlikte: 61. Altın Portakal Film Festivali

Türkiye’nin en uzun soluklu film festivali “Altın Portakal”, “Antalya’nın simasını değiştiren adam” olarak tanınan dönemin Antalya Belediye Başkanı Avni Tolunay önderliğinde ilk 4-10 Ekim 1964 tarihinde sahneye çıktı. Türkan Şoray’ın, Halit Refiğ’in, İzzet Günay’ın, Ulvi Kenter’in ödül aldığı ilk tören gecesinin ardından festival 61 yıllık ömründe sadece 1979, 1980 ve 2023 yıllarında olmak üzere toplamda 3 kez iptal edildi.

Odatv, 61. Altın Portakal Film Festivali’ni sanatsever okuyucuları için yerinden takip etti. “Hikayemiz birlikte” sloganıyla bu yıl 5-12 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek film festivalinin Ulusal Uzun Metraj Yarışma Jürisi’nde Deniz Göktürk Kobanbay, Gökçe Bahadır, İlker Kaleli, Melis Behlil, Melisa Önel ve Mercan Dede yer alacak. Jüriye, senarist ve yazar Ferzan Özpetek başkanlık edecek.

Öte yandan Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nın jüri başkanlığını ise İranlı yönetmen ve görüntü yönetmeni Mahmoud Kalari yapacak. Yarışmanın jüri üyeleri arasında ise sinema eleştirmeni Selin Gürel, görüntü yönetmeni Mehmet Aksın, senarist Ludovica Rampoldi ve yönetmen Ayşe Polat yer alacak.

Venüs’ün yer aldığı Urartu nişanı, artık Altın Portakal’ın simgelerinden biri olacak.

KIRMIZI HALI GEÇİDİ BAŞLADI

Ödül törenine gelen ünlü isimler kırmızı halıdan geçmeye başladı. Oyuncu Mehmet Aslantug, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Dj Burak Yeter, şarkıcı Emre Altuğ, Tuba Büyüküstün kırmızı halıda görüldü.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, geçen yıl iptal edilen Altın Portakal Film Festivali’ne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz yıl festivalin siyasete alet edildiğini belirten Böcek, festivalin esas amacının sanat ve kültürü desteklemek olduğunu vurguladı.

Böcek, ayrıca son günlerde artan çocuk tacizleri ve kadın cinayetlerine dikkat çekerek, “Artık yeter” dedi. Bu tür olayların son bulmasını dileyen Böcek, “Daha güzel günleri görmeyi umut ediyorum” ifadelerini kullandı.

Altın Portakal, Cem Karaca’nın Resimdeki Gözyaşları şarkısıyla açıldı.

Şarkının söz ve müzikleri Mehmet Soyarslan’a ait.

Aşk-ı Memnu’nun unutulmaz ismi Gülsen Tuncer, Altın Portakal’a Filistin şalıyla katıldı: Tuncer, “Suriye, Filistin, İran ve Lübnan için gözümüzde yaş var” dedi.

Festivalin açılışını oyuncu Saadet Işık Aksoy yaptı.

Saadet Işık Aksoy, açılış konuşmasında “Katledilen kız kardeşlerimizi saygıyla anıyorum” dedi.

Festivalde Erdal Özyağcılar onur ödülü aldı. Konuşmasını yapmak için sahneye çıkan Özyağcılar, “Ben kendime hep söylerim bir daha dünyaya gelsem yine ülkemde kendi topraklarımda oyuncu olurum” dedi.

Ünlü oyuncu Selçuk Yöntem, kazandığı ödülü Mehmet Aslantuğ’un elinden aldı. Ödül töreninde duygusal anlar yaşanırken, iki sanatçının sahnedeki buluşması büyük alkış aldı.

Usta sanatçı Müjdat Gezen, sağlık sorunları nedeniyle bu yıl düzenlenen Altın Portakal Film Festivali’ne katılamadı. Gezen, bu sebeple kendisine verilmesi planlanan Onur Ödülü’nü de alamadı. Festival yetkilileri, sanatçının sağlık durumu hakkında iyi dileklerini iletti.

Deneyimli oyuncu Şerif Sezer, Altın Portakal Film Festivali’nde ödülünü, Emre Altuğ’un elinden aldı.

Usta oyuncu Işıl Yücesoy, törende kazandığı ödülü Tuba Büyüküstün’ün elinden aldı. Bu an, izleyicilerden büyük alkış topladı.

Ünlü oyuncu Aras Bulut İynemli, ödülünü Perihan Savaş’tan aldı.

Farah Zeynep Abdullah ödülünü Işıl Yücesoy’dan aldı. Öte yandan Abdullah bir konuşma hazırladığını ancak Türkiye’nin bu kötü gündeminde bu konuşmayı yapmak istemediğini ifade etti.

Ödül alan ünlü isimler toplu fotoğraf çektirdi.

Farah Zeynep Abdullah acelesi olduğunu ifade ederek fotoğraf çekime katılmadı.

Ünlü oyuncu Aras Bulut İynemli’nin performansı çok beğenildi.

İLKER KALALİ’DEN ODATV’YE ÖZEL AÇIKLAMALAR

61. Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Yarışma Jürisi’nde yer alan İlker Kaleli, açılış gecesinde Odatv’ye özel açıklamalarda bulundu. 2023 yılında iptal edilen törenle ilgili “Festivalin değerinden hiçbir şey götürmez. Önemli olan bundan sonraki süreçtir” diyen Kaleli, şunları kaydetti:

“Altın Portakal Film Festivali Türkiye Cumhuriyeti tarihiyle ölçekleyecek olursak çok eski ve köklü bir festival (geçen yıl iptal olan festival) dünyanın birçok yerinde birçok festivalde eksiklikler, iptaller olur. Bu kadar ülkenin bir değeri olmuş festivalin bir tanesinde bir sorun yaşanmış olması değerinden hiçbir şey götürmez. Geçen senede yaşananlar geçen senede kaldı önemli olan önümüzdeki süreçlerde neler yaşanacağı… Duydunuz rekor bir katılım var. Bu sene acaba neden rekor bir katılım var? Geçen sene ve bu sene arasında bir bağlantı var mı bunu sormalıyız ki var. Kişiler gelip geçicidir. Bugün burada bu akşam son derece kaliteli, prestijli bir gece düzenlendi. Burada olmaktan, juri üyesi olarak bulunmaktan hem mutluluk hem de gurur duyuyorum.”

80 FİLM 6 SALON VE 5 MİLYON TL PARA ÖDÜLÜ

Öte yandan 7 gün sürecek festivalde 6 farklı salonda 80 film izleyiciyle buluşacak. Festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda 12 film, Kısa Film Yarışması’nda 10 film, Belgesel Yarışması’nda 8 film, Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nda ise 18 ülkeden 12 film yarışacak. 42 filmin yarışacağı haftada ayrıca 10 ayrı dalda ödül alan kişilere toplamda 5 milyon TL tutarında para ödülü verilecek. Ödül kategorileri ve alacakları para ödülü şu şekilde;

En İyi Film Ödülü’ne 1,5 milyon TL,
En İyi Yönetmen Ödülü’ne 300 bin TL,
Uluslararası Uzun Metraj Yarışması’nda En İyi Film için 300 bin TL,
Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü’ne 200 bin TL,
Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü’ne 200 bin TL,
En İyi Belgesel Filmi’ne 150 bin TL,
En İyi Yönetmen 150 bin TL,
Belgesel Yarışma Jüri Özel Ödülü’ne 100 bin TL,
Ulusal Yarışma En İyi Kısa Film Ödülü’ne 100 bin TL,
Kısa Film Jüri Özel Ödülü’ne 50 bin TL.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir